Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). De Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat al duizenden jaren en beschouwt de mens als een onlosmakelijk deel van zijn omgeving. Lichaam en geest worden als één geheel gezien en lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar daardoor voortdurend. Als er bij jou in één van deze drie systemen een verstoring ontstaat, dan zorgt een gezond lichaam ervoor dat de balans weer op korte termijn wordt hersteld. Lukt dit niet, dan raakt jouw energiehuishouding uit balans en kun je ziek worden.

Vlak onder de huid en door het lichaam lopen banen die energie vervoeren, meridianen. De energie die we nodig hebben om te bestaan, circuleert volgens een vast patroon gedurende 24 uur langs deze banen door je lichaam. Er zijn 12 hoofdmeridianen, maar ook heel veel kleine andere meridianen. Iedere 2 uur heeft één van deze hoofdmeridianen een maximale activiteit en energie. De hoofdmeridianen hebben een verbinding met een specifiek orgaan in je lichaam. Word je bijvoorbeeld altijd tussen 1 en 3 uur ’s nachts wakker, dan kan dat te maken hebben met je levermeridiaan en je lever; deze zijn dan het meest actief. Voor een optimale energiehuishouding moeten jouw organen in goede conditie zijn. De conditie van jouw organen is weer afhankelijk van jouw voeding, levensstijl, erfelijkheid en omgeving.

Je bent gezond en in evenwicht, zolang er voldoende energie vrij en ongehinderd rond stroomt. Zijn er blokkades in jouw energiecirculatie dan kunnen klachten ontstaan, zowel door een plaatselijk teveel als door een tekort aan energie. De energie van een meridiaan kan je beïnvloeden door specifieke punten op een meridiaan te gebruiken, deze punten noem je acupunctuurpunten. Je kunt dit doen door te prikken met een naaldje (dit werkt het allerbeste), maar ook met magneetjes, metalen balletjes, massage, warmte en elektriciteit.

Mijn acupunctuuropleiding bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAS A,B,C) heb ik in 1999 afgerond. Ik heb daar ook mijn specialisaties en nascholingen (NAAS D) gevolgd.